Monday, December 10, 2007

Karácsonyi vásár az oviban


Szombaton a gyerekek karácsonyi vásárt tartottak az oviban. Az ő általuk készített kis ajándék és dísztárgyakat lehetett megvásárolni. Volt közte naptár a kézlenyomatukkal, gyertyatartó, festett gipszmaci, sógyurmadíszek... stb Nagyon büszkék voltak arra, hogy ezzel ők keresnek pénzt a következő csoportkirándulásra. 3 éves kiscsoportosok, de igazi felnőtt módra viselkedtek:)Az óvónőnek a programja nagyon tetszik, a gyerekek rengeteget kreatívkodnak, rajzolnak, festenek, nyomtatnak, ragasztanak, szalvétatechnikáznak és egyebek, de ezen kívűl szeptember óta már voltak moziban, többször könyvtárban, kiállításon. Komolyzenét hallgatnak, minden hónapnak megvannak a "darabjai" szeptemberben pl. Vivaldi- négy évszakból az ősz és a tél, novemberben Prokofjev Péter és a farkas.... Verseket, mondókákat, dalokat tanulnak és minderről összefoglaló van a füzetükben, amit pénteken hazahoznak és hétfőn reggel visznek vissza. A hétvégén pedig - nem kötelező jelleggel- írhatnak a füzetbe arról hogy hol jártak, mit csináltak a hétvégén, belépőket, képeket ragaszthatnak. Ez kicsit házi feladat jellegű, mert hétfőn reggel ezzel kezdik a napot. Egy kis sarokban, padokon körbenülve megnézik mindenki füzetét és az a gyerek akinél a "baton parole" van, azaz megkap egy pálcát, hogy rajta a sor az előadásban elmesélheti a többieknek a vele történteket. Ez nekem már kicsit a "házifeladat írás és szóbeli előadás" bevezetésének tűník. Ügyes:)

Mindenkire sor kerül abban is - kb két havonta - hogy uzsonnát vigyen délutánra. Az elején minden gyerek vitte a sajátját, majd októbertől minden napra más szülő készít valamit. Így eléggé változatosan is étkeznek és nem kell minden nap készíteni sem. Legutóbb mi Annával együtt készítettünk a barátainak csokis-mogyorós és almás-joghurtos muffint, amihez ivójoghurtot vittünk. Így a gyerekek sokféle ízt megkostólhatnak, unalmassá sem válik. az ajtó mellett lista van kifüggesztve amire előre fel lehet írni ki mit akar vinni, így még véletlenül sem esznek egyformát napokon keresztül. Holnap is rajtunk lesz a sor, ma este diós rozskenyeret sütünk, amihez sajtot és almát viszünk:)))

3 comments:

Moussine said...

ooooh trop mignon !!!!! bizzzzzzz

zsuzsa said...

Nagyon érdekeseket írsz az oviról, szeretem olvasni!
Nálunk ez még amolyan hagyományos formában zajlik, tele feszültséggel, az oktatásban zajló átszervezések miatt. Csupa ideg a vezető óvónő, sértett, elfásut az egész óvónői gárda. És persze a társadalom egészében tapasztalható elégedetlenség is tükröződik sajnos az óvódán is. De talán egyszer tényleg jobb lesz!

patricia said...

hum, ça a l'air bon!
Bisous à toutes les deux.
Patricia